50 Jaar toneel
1974-2024


In 1974 is het allemaal begonnen,
de naam “Toneelvereniging Vortum–Mullem”  is geboren.

Met een klein groepje mensen zijn de eerste repetities van start gegaan en is de eerste voordracht in het “Gemeenschapshuus” te Vortum-Mullem met veel enthousiasme ontvangen.
Voor de oprichting werd er in het dorp al eens een toneelstuk opgevoerd, maar sinds 1974 bestaat de vereniging in zijn huidige vorm met elk jaar een toneelstuk.

In Sambeek is ook een toneelvereniging actief geweest onder de naam “Ik geniet” .
Deze is officieel opgericht in 1983, maar in 1981 was men in voorbereiding van het eerste stuk dat in zaal de Gouden Leeuw werd opgevoerd. “Rare kostgangers” was hun eerste toneelstuk. Helaas is de toneelvereniging destijds gestopt, altijd jammer als er een stukje vermaak verdwijnt.

Gelukkig zijn daarna diverse activiteiten geweest, waar de podiumkunsten met veel bravoure werden vertoont. Zoals in 2007 de theaterproductie “de Maas spreekt” wat buiten, aan en in de Sluis werd opgevoerd. Vele handen hebben hier belangeloos aan meegeholpen, wat het dorp bij elkaar en in beweging bracht. Veel mensen hebben hier nog mooie herinneringen aan.

In 2014 vierde onze vereniging haar 40 jarig jubileum!
Dit vierden wij graag samen met u als toeschouwer, De voorstelling is namelijk herschreven (door Mientje Wever) op het originele verhaal “Het Veenspook”.
Dit bekende toneelstuk komt van de hand van D.J. Eggengoor. Na toestemming, hebben we het verhaal naar onze eigen streek gehaald, namelijk de “Maasheggen”. De spelers spraken in ons eigen dialect, hierdoor was ‘t dus een echt “Streekproduct”.

Omdat er leden uit beiden dorpen vertegenwoordigt zijn, is er in 2014 gezamenlijk besloten om onze naam te veranderen in “VEST”, Vortums En Sambeeks Toneel. We veranderen dus alleen aan de buitenkant, van binnen zit het jasje/vest nog steeds warm en vertrouwd.

Onze voorstellingen vertonenen wij in beide dorpen n.l. "MFA Knillis" in Vortum-Mullem en "de Elsenhof" in Sambeek . 
 
 


Contact e-mail:
vesttoneel@gmail.com